5 nasvetov, kako lahko ohraniš začimbe sveže

Danes bomo rekli eno o pravilnem ohranjanju in shranjevanju posušenih rastlinskih delcev – začimb. Z vami bom delil nekaj osnovnih in preprostih nasvetov, kako ohraniti začimbe sveže.

  • PREPREČI VHOD ZRAKA

Začimbe shranjujemo v steklenicah,vrečkah ali kovinskih posodah. Te naj bodo čim bolje zaprte, če se da s tesnilom. Tako začimbe ohranijo svoj značilen vonj in okus tudi dlje časa.

  • POSTAVI JIH V TEMO

Svetloba je faktor, ki pripomore k slabšem videzu in okusu.  Zato začimb v kuhinji ne izpostavljajte svetlobi. Priporočam kakšen predal ali omaro, ne pa police,ki je izpostavljena soncu.

  • IZOGIBAJ SE VLAGI

Vlaga povzroča poslabšanje okusa in strjevanje začimb v strdke ali grude. Zato jih shranjujemo v suhih prostorih.

KUHINJSKI NASVET: Pri kuhanju, ko začimbe stresate iz steklenice ne približujte steklenice preveč vroči posodi, saj steklenička vsrka vlago od pare.

  • UMAKNI JIH NA HLADNO

Temperatura negativno vpliva na vonj in okus. Prav tako povzroči, skupaj z vlago strjevanje začimb v strdke ali grude. Začimb ne postavljajte v bližino pečice, mikrovalovke ali pomivalnega stroja.

  • SPREMLJAJ ŽIVLJENSKO DOBO ZAČIMB

Začimbe imajo življenjsko dobo od 6 mesecev pa do 1 leta. To seveda govorim za naravne začimbe. Konvencionalne začimbe z dodatki pa lahko držijo tudi do 2 leti ali več. Spremljajte vonj, barvo in okus.

 

Upam, da vam bom s to kratko objavo pomagal ohraniti vaše začimbe sveže in okusne.

 

 

Eno mnenje o “5 nasvetov, kako lahko ohraniš začimbe sveže

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja