Ali lahko otroci jedo začimbe?

Ali lahko otroci jedo začimbe? V današnji objavi bi se rad dotaknil naslednje tematike: uporaba začimb v otroški prehrani. Skušal bom odgovoriti na nekatera pogosta vprašanja, kot so: ali lahko otroci jedo začimbe, kdaj lahko začnejo jesti začimbe, katere so priporočljive začimbe za uporabo in kakšni so blagodejni učinki(oz. ali je to zdravo).

Začimbe so v osnovi posušeni delci rastlin.V primeru, da so začimbe sveže, naravne in brez dodatkov so za dojenčka zelo pomembne in zelo primerne. Če otrok nima kakšnih alergij lahko začimbe prične jesti že pri 6-8 mesecih.  Tako da ja , vaš otrok lahko je naravne začimbe. Vendar ne vseh. Priporočljive so : meta, bazilika, origano,peteršilj, luštrek, drobnjak,  rožmarin, majaron, pomaračna lupinica, limonina lupinica, ingver, cimet, sladka paprika, posušeni paradižnik.

Po drugi strani pa imamo začimbe, katerim se je nujno izogibati. Za otroke niso primerne pekoče/ostre začimbe kot so: poper, čili, sol. Čeprav je sol navadno prva začimba, ki jo dodamo dojenčkovi gosti hrani, jo moramo dodajati res v malih količinah.

Ampak zakaj potem, večina strokovnjakov danes odsvetuje uporabo začimb pri otrocih? Začimbam v trgovinah se danes dodajajo marsikatere sestavine(ojačevalci okusa, sredstva za srtjevanje itd.) , ki niso primerne za dojenčke in  zaradi katerih se uporaba pogosto ne priporoča.  Zato, če otroku privoščite začimbe, jim privoščite najboljše- sveže, domače začimbe.

Začimbe vsekakor  v obrok malčka vnesejo mnogo več kot le prijeten okus, saj krepijo imunski sistem in tako ščitijo pred mnogimi težavami. Da so začimbe še kako primerne za dojenčke, najbolje kažejo tradicionalne kulture.

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja