Je strah pred maščobami nepotreben

Kaj če bi vam rekel, da je strah pred maščobami nepotreben?

Ta makronutrient je povezan z vsemi procesi v našem telesu. Od zmanjšanja tistih odvečnih maščobnih blazinic, ki se nam zaradi »praznikov« naberejo okoli pasu, do izboljšanja kognitivnih procesov in tudi do izboljšanja delovanja srca in ožilja.

In ne, ne govorim samo o polinenasičenih in mononenasičenih maščobnih kislinah, ki jih najdemo v olivnem olju, avokadu in oreščkih, ali pa omega-3 maščobne kisline, ki so predmet različnih oglaševanj, prehranskih dodatkov in člankov o zdravem življenju.

Mnogi zdravniki in nutricionisti pravijo, da se tudi za nasičene maščobne kisline najde mesto v zdravi prehrani. Nasičene maščobne kisline lahko najdemo v nepredelani hrani. Ta vsebuje velike količine nasičenih maščobnih kislin in nam lahko prav izboljša raven holesterola in metabolizem.

Tako da…. jejte maščobe! – samo prepričajte se, da so prave vrste. Tukaj je 5 maščob, ki so za vas koristne=)


  • MASLO

Nutricionistično gledano je maslo veliko bolj zdravo, kot pa ljudje mislijo. Mlečna maščoba vsebuje višjo raven maščobotopnih vitaminov, zlasti vitamina K2, ki pomaga telesu ustrezno izkoristiti kalcij. To pomeni da ga odloži v kosti in odstrani iz arterij, kjer lahko naredi veliko škodo. Nasičene maščobe je tudi veliko lažje zaužiti kot pa omega-6 nenasičene maščobe, ki prihajajo iz industrijskih rastlinskih in semenskih olj. Plus, maslo naredi zelenjavo neverjetno okusno in nam pomaga da bolje absorbiramo hranila.

  • RUMENJAK

Ne delajte omlete brez rumenjakov! To je še ena napačno razumljena hrana z visoko koncentracijo maščobnih kislin, ki je neverjetno bogata z vitaminom A, holinom, B vitamini in selenom.

Prav tako pa so rumenjaki iz domače reje še toliko bolj obogateni z vitaminom D in karotenoidi – antioksidant, ki daje rumenjakom tisto globoko oranžno barvo. Plus, rumenjak je tisti ki da jajci enkraten okus.

  • SLANINA

Je polna pomembnega nutrienta holina. Ta je član skupine B vitaminov in je dokazan da pospešuje razvoj možganov in pomaga pri pošiljanju živčnih impulzov. Prav tako pa pomaga pri zdravljenju alzheimerjevi bolezni, Parkinsove bolezni in epilepsiji.

Slanina prav tako še doda dobro dozo vitaminov B in cink. Ta hranila nam pomagajo pri proizvodnji serotonina oz. hormona sreče in zmanjšujejo anksiozo. Ni čudno, da so vsi tako veseli ko vidijo slanino 😉

  • MLEKO

Zadnje študije so dokazale, da ne obstaja povezava med povečanim tveganjem za kardiovaskularne bolezni, srčne bolezni in mlečnimi maščobami. Na primer mlečne maščobe so bogate z mikronutrienti kot so vitamin D in kalij. Ti dve hranili sta zelo pomembni za optimalno delovanje srca, krvnega pritiska in sladkorja v krvi.

 

  • AVOKADO

Je bogat z omega-9 maščobnimi kislinami. Pomaga nam do bolj zdrave kože in uravnava raven hormonov. Prav tako, je odlična hrana po fizični aktivnosti. Zagotavlja elektrolite, kot je kalij in nam pomaga, da se lažje odzovemo na stres zaradi vitaminov B in folata.

PREBERI TUDI:OH TE KALORIJE

 

Avtor: Sašo Kovačič

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja