Najdražje začimbe na svetu

Najdražje začimbe na svetu

Ali veš, katere so najdražje začimbe na svetu? V spodnjem članku predstavljava 5 najdražjih začimb na svetu.  Najprej pa vprašanje, zakaj so te začimbe tako drage? V večini zato, ker jih je zelo težko pridobivati, imajo veliko zdravilnih učinkovin in rastejo samo pri določenih pogojih.  Več v spodnjem članku. Pa poglejmo, katere so najdražje začimbe na svetu.


1.) Žafran

Žafran je daleč najdražja začimba na svetu in ima najvišjo ceno na kilogram.  Cene pravega žafrana se gibljejo od 4000 eur – 7500 eur za kilogram, odvisno od

žafranove nitke
začimba žafran

kvalitete.  Vendar zakaj? Zato, ker je treba vsako nitko žafrana ročno obrati iz cveta rastline, vsak cvet pa ima samo tri nitke. In to je edini način pridobivanja, saj so te rastline izjemno občutljive. Da dobimo samo pol kilograma te dragocene začimbe, je treba ročno potrgati okoli 75 000 -80 000 cvetov.  Za kilogram pa potrebujejo od 120.000 – 200.000 cvetov. Na svetu ga pridelajo letno samo okoli 280 – 300 ton . Največji proizvajalec  žafrana je  Iran , kjer pridelajo več kot 85 odstotkov.

 

2.) Vanilja

Čeprav mogoče mislite,  da vaniljo jeste vsak dan, vam lahko poveva, da temu ni tako. Večina znanih okusov vsebuje samo umetne arome po vaniliji. Ampak to zato, ker je prava vanilja izjemno draga. Prava vanilja je posušen, fermentiran strok rastline Vanilla planifolia. Draga je prvič zato, ker so cvetovi zelo muhasti in občutljivi. Poleg tega jih oprašuje samo ena vrsta kolibrija, ki ima sposobnost, da prodre v cvet. Posebnost vanilje je tudi ta, da raste na točno določenih  posebnih tleh. Stroki vanilije se fermentirajo tudi do 9 mesecev,  da postanejo takšni kot jih poznamo mi.

3.) Kardamom

Kardamom (Elettaria cardamomum) je ena izmed  najstarejših začimb na svetu in ima več kot 5000-letno zgodovino. Izvira iz jugozahodne Azije in je zaradi pozitivnih učinkov na zdravje ena izmed najdražjih začimb na svetu. Kardamom in ingver izvirata iz iste vrste družine začimb. Kardamom je znan  po tem, da je ena izmed ključnih sestavin curryja. Kardamom je ena izmed najbolj zdravilnih začimb na celem svetu in je zelo močen afrodizijak. Ima antiseptične lastnosti, pomaga pri prebavi, pri napetem trebuhu,  deluje proti depresiji, krepi koncetracijo, ter pozitivno vpliva na boleče in razboleno grlo. Kardamom je tako izjemno znan v indijski in kitajski medicini.

posušeni klinčiki začimba
posušeni klinčki

4.) Klinčki

Nageljnove žbice ali klinčki so izjemno dišeči in pekoči cvetni popki klinčevca(Syzygium aromaticum)  Klinčki imajo visoko vrednost zaradi velikega količine eteričnega olja. Ta substanca ima razkuževalne učinke in se dodaja v zobne paste in ustne vode. Nageljnove žbice oz klinčki zelo dobro vplivajo na želodčne razjede.

 

5.) Cimet

Cimet je poleg kardamoma ena najstarejših začimb, ki jo uporabljamo v kuhinji. Uporabljamo ga za pripravo različnih slaščic in tudi pekočih jedi, saj odlično sodeluje s pekočino. Kitajci naj bi cimet že uporabljali pred 3000 leti. Ko so v 16. stoletju cimet pripeljali v Evropo, je takoj postal ena izmed najdražjih in najbolj cenjenih začimb vseh časov. Redki vedo zakaj. Ta začimba ima neverjetno zdravilno moč. Cimet spodbuja prebavo, zmanjšuje vrednost holesterola v krvi in pospešuje prebavo maščob, ter celo deluje protirakavo. Cimet je eden izmed prvih zgodovinskih rastlinskih pridelkov, s katerim se je veliko trgovalo v svetovnem merilu.


PREBERI TUDI: 5 ZANIMIVOSTI O TRGOVINI Z ZAČIMBAMI

Tako! To je bil današnji seznam. To so najdražje začimbe na svetu. Sedaj veste zakaj

Avtorja: Žan Bračič in Sašo Kovačič

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja