Rdeča pesa-zanimivosti, blagodejni učinki, uporaba

Današnji članek je namenjen rdeči pesi. Prav neverjetno, koliko učinkovin in kaj vse vsebuje nam dobro poznan delček zelenjave- rdeča pesa.


 

 

Rdeča pesa ali beta vulgaris je v uporabi že od časov antične Grčije in starega Rima. Večji del rastline se zadržuje pod zemljo, listi so na površini zemlje. Ta rastlina je zgodovinsko vedno predstavljala odličen vir vitaminov in mineralov, ki prispevajo splošnemu zdravju, sploh pa če jo še posušimo. Te teze potrjujejo tudi današnji znanstveniki in nutricionisti.

Pesa ima veliko hranilnih snovi, ki dobro vplivajo na naše počutje. Ni samo barvilo, ki obarva naše jedi. Kaj vsebuje? Vsebuje kalij, kalcij, natrij, magnezij.  Kalij znižuje srčni utrip in uravnava presnovo. Rdeča pesa je dober vir vitamina A, C in železa. Vitamin A je pomemben za sluznico, zdravo kožo in dober vid. Vitamin C krepi imunski sistem. Železo je pomemben mineral za proizvodnjo rdečih krvnih celic v telesu. Rdeča pesa vsebuje tudi silicijev dioksid, ki pomaga krepiti kosti in lase, kot tudi ohraniti dobro stanje kože. Pesa lahko zanimivo tudi pozitivno pomaga pri izboljševanju pretoka krvi v možgane, kar je dobro za demenco. Teh blagodejnih učinkov je res pri rdeči pesi neskončno, zato jih je nekaj vredno omeniti.

Rdeča pesa je danes, kar pogosto v uporabi v naši vsakdanji kuhinji. Vendar pa bi po mojem mnenju lahko bila še bolje. Sploh posušeno,ki jo lahko uporabljamo pri vseh jedeh. Nekaj primerov: jajce, juhe, zelenjavne jedi, kropir, testenine, vsi kosi govedine.

Več: Recepti

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja