Začimbe za boljše počutje, energijo in produktivnost

Začimbe za boljše počutje, energijo in produktivnost

Najin dober prijatelj in znani “lifehacker” Grega Gostinčar, ki se vsak dan trudi izboljšati svojo produktivnost in z vami deliti svoja spoznanja, je danes za nas napisal zanimiv članek o začimbah.  Grega je drugače tudi sam podjetnik, ustanovitelj agencije Vision Plus, ter ustanovitelj bloga Your Inception. Zato ve, kako se vsak dan soočati z problemi in kako poiskati optimalne rešitve za povečanje produktivnosti.

Več Gregatovih člankov in ocen si lahko prebereš tukaj:

  1. MIND LAB PRO OCENA
  2. OPTIMIND OCENA

Najboljše, da besedo kar prepustiva Gregi


Dandanes mnogo ljudi išče načine za povečanje energije, fokusa in produktivnosti tekom dneva. Večina popularnih stimulantov kot so kava, yerba mate čaj, guarana, ginseng in ostali dobro opravijo svojo delo, obstajajo pa tudi druge alternative, ki jih ljudje pogosto uporabljamo, a le redko kdo pozna pozitivne in blagodejne učinke na naše telo.

V mislih imam začimbe. Rad bi izpostavil tiste začimbe, ki se v moderni kuhinji pogosto uporabljajo in imajo precej pozitivnih učinkov na naše počutje. Sam sem precejšen ljubitelj hrane in začimb (od mediteranskih do orientalskih), ki pogosto dodobra popravijo okus moje nadvse povprečne kuhe 🙂 Tako kot sem pozoren na hrano, ki jo vsak dan užijem (ali je organska, od kje prihaja, ali vsebuje skrit sladkor, itd.), sem podobno “zbirčen” tudi pri začimbah.  Zato sem se danes odločil da z vami delim moje znanje o tem kako vam lahko začimbe pomagajo pri produktivnosti. Odločil sem se, da opišem začimbe, ki pri tem najbolj pomagajo.


Timijan – je začimba, ki se pogosto znajde v slovenskih jedeh. Poleg izredno specifičnega vonja je timijan poznan predvsem kot začimba, ki med drugimi poživlja človeško telo in pospešuje pretok krvi. Eterična olja s timijanom pa se uporabljajo tudi za zdravljenje poškodb.

Česen- je znan kot naravni antibiotik. Poleg mnogih blagodejnih učinkov je česen poznan kot začimba, ki pomaga pri izboljšanju imunskega sistema, hkrati pa lahko obnavlja možganske celice in zavira Alzheimerjevo bolezen.

Čebula –  že samo 100g vsebuje kar 12% priporočljivega dnevnega vnosa vitamina C, vsebuje pa tudi vitamin B6. Vitamin C znan po svojih pozitivnih učinkih na naš imunski sistem, vitamin B6 pa je ključen za optimalno delovanje možganov, hkrati pa izboljša naše počutje s tem ko vpliva na produkcijo hormona sreče serotonin.

Limona/limonina lupinica– vsebuje kar 88% priporočljivega dnevnega vnosa vitamina C, zato je pitje limonade ali uživanje limonine lupinice izredno pomembno za izboljšanje našega imunskega sistema.

Sol – Medtem ko je klasična (namizna) sol v večjih količinah zdravju škodljiva, je naravna morska sol znana po krepenju imunskega sistema, hkrati pa pozitivno vpliva na našo energijo in spanec. Če jo seveda uživamo v  zmernih in priporočenih količinah.


Kot vidimo so začimbe izredno pomemben vir vitaminov in mineralov, ki neposredno vplivajo na naše boljše počutje, hkrati pa lahko povečajo našo energijo in produktivnost. Poleg vsega popestrijo okus hrane, zato so začimbe dandanes praktično nepogrešljive. Če ste previdni pri nakupu začimb, boste lahko kupili izredno kvalitetne biološko pridelane začimbe, ki bodo blagodejno vplivane na vaše počutje in energijo. Sam sem vsekakor pristaš znamke Serious Blends in njihovega okusa Limona Česen. Poleg odličnega okusa bodo zagotovo izboljšale vaše počutje in vam pomagale pri dnevni produktivnosti. Toplo priporočam!

Preberi tudi:KAJ JE BOLJŠE, SVEŽE ALI POSUŠENE ZAČIMBE

 

Avtor: Grega Gostinčar