Začimbe za zdravje in dobro počutje

ZAČIMBE ZA ZDRAVJE?

Začimbe so v današnjem svetu že postale samoumevne in se ponavadi z njimi srečujemo, da si popestrimo okus v naši kuhinji.

Vendar le redko pomislimo, kako vplivajo začimbe za zdravje in počutje. Danes bova izpostavila nekaj začimb, ki izjemno dobro vplivajo na počutje in zdravje. Zanimivo je , da v tradicionalni kitajski medicini, nekatere začimbe veljajo za zdravilo prve izbire(ingver, kurkuma).

Pa poglejmo nekaj začimb, ki zelo dobro vplivajo na dobro počutje in zdravje


Ingver:

Ingver vsebuje ogromno viraminov, mineralov in eteričnih olj, ki imajo pomirjujoč učinek na telo. Ingver prav tako preprečuje slabost. Kitajci ga veliko uporabljajo, kajti s tem preprečujejo zastrupitev z morsko hrano.  Ingver krepi obrambne mehanizme v našem telesu, izboljšuje prekrvavitev ter povečuje odpornost. Preprečuje tudi bruhanje, vrtoglavico in glavobole.


Bazilika:

Baziliko najdemo verjetno v vsaki kuhinji v Sloveniji. Je ena izmed najbolj uporabljenih začimb in je zelo dobra za zdravje. Bazilika je bogata z olji, fenolnimi komponentami in je učinkovita proti artritisu. Bazilika je polna z antioksidanti, deluje antibakterijsko in ima močne protivnetne učinke. Zanimivo , znanstveniki so odkrili, da ima to zelišče/ začimba manjši vpliv pri preprečevanju staranja.


Cimet:

Ko kuhamo ali si pripravljamo sladke ali pekoče jedi gre težko brez cimeta. Le kdo si bi mislil, da tej začimbi pripisujejo neverjetne lastnosti. Cimet lahko preprečuje diabetes tipa 2, znižuje holesterol ter deluje protirakavo. Neverjetne začimbe kajne? To še ni vse, cimet deluje še protivnetno, antibakterijsko in celo protivirusno.


Rožmarin:

Rožmarin je mnogo še več kot začimba z odličnim mediteranskim vonjem. Posušeni delci te rastline pomagajo pri koncentraciji in stimulaciji možganov. Neverjetna rastlina izboljšuje voljo in deluje antistresno. Rožmarin vpliva pozitivno na imunski sistem in stimulira krvni pretok. Uporablja se ga lahko tudi pri migrenah za lajšanje bolečin.


Kurkuma

Kurkuma je ena izmed najmočnejših in najbolj zdravilnih začimb na našem planetu. Kurkuma se za zdravljenje v tradicionalni indijski medicini uporablja že več tisoč let. Uporablja se za zdravljenje rakavih obolenj. Dobro pomaga tudi pri luskavici. Ker stiska žolčni mehur jo uporabljajo za pospeševanje izločanje žolča.  Odlična je za zniževanje ravni  sladkorja in je naravni antidepresiv.


V zgornjem članku lahko vidimo kako pomembne so začimbe za zdravje in koliko pozitivnih učinkovin vsebujejo. Tako, da naslednič ko kuhate okusen obrok, pomislite na zdravilno moč začimb.

PREBERI TUDI: 7 ZANIMIVIH DEJSTEV O ZAČIMBAH

Avtorja: Žan Bračič in Sašo Kovačičsaso-in-zan

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja