Ključni nasveti za novopečene podjetnike

Če ti starši niso posodili ali podarili ogromnega začetnega kapitala in če nisi naslednik uspešnega podjetja, ne skrbi. Podjetniška pot bo za tebe sicer malo težja, vendar definitivno bolj zanimiva in poučna. V tem članku bom skušal podati nekaj osnovnih nasvetov in informacij kako postati self-made podjetnik in na kaj je potrebno biti pozoren na začetku podjetniške poti. Čeprav sam vem še zelo malo, rad delim kar sem se naučil. Govorim iz lastnih izkušenj in napak.

1.) Tok denarja je zelo pomemben!

Ugotovi kako ravnati z denarjem in kako vzdrževati tok denarja . To je pomembno sploh na začetku, ko je potrebno veliko vlagati. Ne zaleti se in ne vlagaj po nepotrebnem. Za prvo leto ne priporočam b2b sodelovanja z velikimi podjetji, saj bodo le ta močno vplivale na tok denarja, razen če je to nujno za delovanje podjetja. Sploh pa v primeru neplačevanja, kjer se lahko tvoja pot hitro zaključi. Prav tako na začetku ne priporočam nepotrebnega zapravljanja denarja za plače.

2.) Najdi si družbo

Poišči si enega ali dva poslovna partnerja. Nič ni narobe, tudi če si sam. Vsak ima svoj način dela. Če pa si sam, preživljaj čas z drugimi podjetniki.

3.) Izmeri in testiraj preden vložiš

Preveri in testiraj svojo idejo, preden jo finančno podpreš. Naredi analizo in pridobi potrebne podatke preden usmeriš ves svoj čas in energijo in denar v uresničevanje ideje.

4.) Organiziraj sebe in ekipo

Poznamo več načinov organiziranja sebe, ekipe in delovnih procesov. Od preprostih beležk pa do različnih aplikacij. Danes, ker smo v digitalni dobi je na voljo vedno več aplikacij, ki ti olajšajo delo. Npr. Redbooth

5.) Ustvarjaj relevantno vsebino

Vsebinski marketing je zelo pomemben, vedno pomembnejši. Zanimivo: proizvajalci traktorjev, podjetje John Deer je to začelo že leta 1895, z The Furrow magazinom, v katerem so nudili koristne informacije za kmetovalce. Od takrat naprej je vsebinski marketing vedno pomembnejši člen. Sam menim, da bo prav vsebina ta, ki bo določala sodobna podjetja.  Za razliko od revij in brošur se sedaj dobra vsebina seli na splet.

6.) Pomagaj ostalim

S tem, da pomagaš ostalim pomagaš tudi sebi. Meni osebno je užitek pisati kratke/izobraževalne članke za mlade in o njih, ter jim s tem pomagati.

7.) Beri in se izobražuj

Branje te naredi pametnejšega, saj ti pomaga ohraniti oster um ter vzbuja ustvarjalnost. Ni treba, da bereš kompleksno literaturo, lahko je to samo zanimiv članek ali poučen video.

8.) Zapisuj si vse ideje

Nujno je, da si vse ideje zapisuješ. Bilo je že ogromno stvari, ki sem jih pozabil in so mi pobegnile iz glave, ker si jih nisem zapisal. Sedaj imam 3 beležke. Na telefonu, na listu in na računalniku.

9.) Kontaktiraj ljudi

Čeprav misliš da nimaš povezav, naj te ne bo sram/strah kontaktirati ljudi. Napačno mišljenje je, da se brez povezav ne da nič doseči. Nujno kontaktiraj ljudi, ki jih potrebuješ za sodelovanje. Nobeden te ne bo pojedel, prej ti bodo pomagali.

10.) Izkoristi priložnost

Priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Bodi pozoren in izkoristi ponujeno. Vendar vedno premisli, če je ta priložnost dobra za tebe in za tvoje podjetje. Gledaj dolgoročno.