Začenjaš posel v letu 2016? Izogni se podjetniškim napakam

Če načrtujete začetek poslovanja v tem letu ste zagotovo polni vznemirjenja. Po začetnem navdušenju se morate prepričati, da boste nadaljevali previdno, da ne naletite na pasti, ki vodijo do poslovnega neuspeha. Izognite se 5. najbolj pogostim začetniškim napakam.


1.) Pričakovanje uspeha čez noč

Nobenemu podjetju ne uspe čez noč, tudi visoko tehnološkim. Kljub temu, da ste slišali kakšno zgodbo o fenomenu, ki jim je uspelo čez noč. Torej pred  začetkom imejte v glavi,da boste potrebovali nekaj let preden bo vaše podjetje doseglo željene okvirje,predstave in cilje.


2.) Predpostavka, da bo prodaja stekla sama od sebe

Ni važno kako dober je vaš izdelek/storitev, konec koncev je treba to prodati. To je zelo težko če nihče ne ve za vaš izdelek/storitev. Ključno je trženje vaši ciljni publiki. Obstaja pa več načinov trženja, danes se vedno več oglašuje digitalno, kjer so oglasi cenejši od klasičnih oglaševalskih taktik, kot so naprimer oglasni panoji, radio oglasi itd.


3.) Ne preverite zasedenost imena in blagovne znamke

Pri izbiri imena bodite pozorni, da ne vzamete imena znamke ali podjetja, ki je že zasedeno. Velika napaka je, da podjetniki  sploh ne preverijo ali podjetje/znamka s tem imenom že obstaja. To lahko povzroči veliko preglavic kasneje, zato to preverite takoj na začetku. Zasedenost blagovnih znamk lahko preverite : http://www2.uil-sipo.si/ in https://www.tmdn.org/tmview/welcome


4.) Ne planirate dolgoročno od začetka

Kratkoročno planiranje vodi do podjetniškega samomora. Zaradi nepremišljenega in hitrega upravljanja s sredstvi in viri lahko vaša ladja hitro potone. Namesto tega ravnajte premišljeno in z dolgoročnim načrtom, kjer nujno mislite na vse mogoče stroške in na realizacijo ciljev na dolgi rok. Tako se boste lažje izognali neoprostljivim napakam.


5.) Ne posvetite življenja podjetništvu

Danes skoraj vsak že želi postati podjetnik. To je nekako postalo »kul«. Premalo ljudi pa se dejansko zaveda, da za vsem tem stoji velika mera odrekanja. Zato pričakujte da boste vedno manj časa preživljali z ljubljenimi, prijatelji in družino. Poslovili se boste od prostega časa in spanca. Svoje hobije in interese boste dali malo na stran in se popolnoma posvetili poslu.

 

Avtor: Žan Bračič